Antti Rautiainen

Death of Stalin: arvostelu

  • Death of Stalin: arvostelu

Aluksi englanninkielisyys häiritsi minua tässä Armando Iannuccin Venäjällä kielletyssä komediassa, mutta pian siihen tottui, koska monet tilanteet ja huumori olivat riittävän venäläisiä. Myös ärsytti ettei elokuvan nimeä ole käännetty suomeksi, vaikka se kääntyisi helposti. 

Nauroin paljon, en tiedä olisiko elokuva yhtä hauska jos ei tuntisi lainkaan Neuvostoliiton historiaa. Totalitarismin makaaberit puolet tuottavat kyllä universaalia huumoria, joten saattaisi ollakin.

Elokuvassa on historiallisia epätarkkuuksia/virheitä, joita on listattu Guardianissa, mutta artikkelissa listatut epätarkkuudet eivät mielestäni ole niin suuria että kuva tapahtumien yleiskulusta ei olisi totuudenmukainen. Yksikään kohtaus ei tietenkään ole tapahtunut oikeasti sellaisenaan, mutta tämä on epäolennaista.

Monet hahmot vastasivat hyvinkin sitä minkälaiseksi voisin heidät kuvitella, erityisesti Steve Buscemin Hruštšev, Jason Isaacsin Žukov ja Jeffrey Tamborin Malenkov. Poikkeus tästä oli Simon Russell Bealen Berija. Päähenkilöistä kaikki olivat mätiä, mutta Berija oli mädempi kuin muut. Minusta taas Berija on aina ollut kiehtova paradoksi: hedonisti, sarjaraiskaaja ja ilmeisesti myös sarjamurhaaja (viimeisin aspekti jota ei elokuvassa esitetty), mutta myös mies joka pysäytti terrorikoneiston.

Elokuvassa Berijan käytös selitetään yksioikoisesti oman edun tavoittelulla. Mutta oliko terrorikoneiston pysäyttäminen lopulta Berijan etu? Niin kauan kuin terrori jatkui, kaikki olivat kauhuissaan ja Berijalla oli eniten valtaa. Kun koneisto pysähtyi, Berija pääsi hengestään.

Itse olen kuvitellut Berijan melko epäpoliittiseksi ja opportunistiseksi henkilöksi, jonka elämän sisällön muodosti elostelu. Tämä epäpoliittisuus ja hedonismi olivat varmaankin juuri ne syyt miksi Stalin luotti Berijaan niin paljon, ja miksi Berija säilyi hengissä niin kauan Stalinin aikana. Stalinin kuvittelen aatteen ja periaatteen mieheksi, mutta toisten aatteellisten ja periaatteellisten ihmisten kanssa hän ajautui nopeasti konfliktiin.

En usko että Berija pysäytti terrorin hyvää hyvyyttään, mutta myöskään usko että terrori ja vankileirit olivat Berijalle samanlainen sydämen asia kuin Stalinille, vaan hän suhtautui niihin joko välinpitämättömästi tai kylmäkiskoisesti.

Berija raiskasi ja murhasi mahdollisesti satoja naisia, mutta hän toimi näin henkilökohtaisista hedonistisista syistä, ei poliittisista syistä. Satojen ihmisten julmakaan murhaaminen ei ole verrattavissa Stalinin rikoksiin: satojen tuhansien ampumiseen ja miljoonien menehtymiseen vankileireillä ja karkotettuna. Mikäli vallassa olisi ollut Stalinin sijaan Berija, rikoksia olisi tapahtunut, mutta niiden mittakaava olisi todennäköisesti ollut paljon pienempi. Suurimmat rikokset tehdään aina jonkin aatteen innoittamina.

Hruštšev väitti, että Berija myrkytti Stalinin. Minusta tämä on mahdollista, mutta epätodennäköistä.

En tietenkään voi katsoa Berijan pään sisälle, joten elokuvan kuvaus Berijasta on myös mahdollinen. Se kuitenkin ärsytti, että kun Berija tuomittiin elokuvassa näytösoikeudenkäynnissä, hänen rikoksinaan listataan Berijan tekemiä raiskauksia. Todellisuudessahan Berija ammuttiin ennen kaikkea ”maanpetoksellisesta toiminnasta”, mikä oli täyttä roskaa. Berijan raiskauksista vaiettiin vielä kauan, eikä Venäjän hallitus aio julkaista listaa Berijan raiskaamista naisista ennen vuotta 2028. Elokuva antoi siis Hruštševista ja Berijan tuomiosta jonkin verran kaunistellun kuvan, mutta tämä on sen harvoja miinuksia.

Antti Rautiainen
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Aulis Saarijärvi

Kahdeksan tuntia Ukrainan hallitus siis syötti maailmalle trolliaan ja maailma otti kaiken todesta, kuten aina ottaa. Nytkin miljoonille jäi mieleen, että Putin kävi tappamassa jonkun.
Tuolla "niin arvovaltaiset" länsilehdet ja TV- kanavat paasaavat vieläkin asiaa.

Tämän blogin suosituimmat