Antti Rautiainen

Roottaus ja sovellusten siirto muistikortille (Samsung Xcover 2)

Ostin 2 vuotta sitten älypuhelimen. Koska harrastan sähkölaitteiden pudottelua ja kastelua, kriteerinä oli iskun- ja kosteudenkestävyys. Toinen kriteeri oli halpa hinta ja pitkä maksuaika, koska jälkimmäinen on ilmaista lainaa myyjältä. Tyhmä kun olin, en lukenut käyttäjien arvioita ja valintani oli Samsung Xcover 2.

Puhelimessa on muistia 4 GB, mutta jostain syystä vain puolet siitä on käytössä. Ostin 16 GB muistikortin, ikävä yllätys oli ettei sille voi siirtää sovelluksia. Olin siis ostanut puhelimen jonka käyttöjärjestelmän valmistaja oli tarkoituksellisesti rikkonut. Android ei siis todellakaan ole mikään linux. Kapitalismi on kuin Morgoth joka tekee haltijasta ruman örkin.

Selvisi että sovellusten siirto muistikortille onnistuisi vain roottaammalla puhelin, mutta en halunnut ottaa riskiä. Pidin sovellusten määrän minimissä ja vähintään parin viikon välein resetoin eniten muistia vievät. Muisti oli silti kokoajan tapissa. Vittumaisin puhelimen aiheuttama tilanne oli kun gmail-sovellus ei suostunut avaamaan onnibussin lippua pdf-muodossa muistin täyttymisen vuoksi. Koko bussi joutui odottelemaan kun resetoin pysäkillä sovelluksia ja vapautin muistia että saisin lipun auki.

Ensimmäisen vuoden aikana puhelin hajosi kaksi kertaa ja sain takuun perusteella uuden, joten päätin ottaa takuun loppua ennen mitään kokeiluja jotka mitätöisivät takuun. Tällä viikolla tuli niiden aika.

Osoittautui, että roottaus edellyttää toinen toistaan epäilyttävämmän softan latausta sekä omalle koneelle että puhelimelle. Yritin välttää tätä asentamalla Link2SD-sovelluksen joka auttaa siirtämään sovelluksia musititikuille, mutta ei se tietenkään onnistunut ilman roottausta. Nämäkään ohjeet installointiasetusten muuttamisesta ADB Shellin alusta eivät tuottaneet haluttua tulosta . Selvisi myös että microSD-kortin luontainen FAT32-ositus ei kelpaa, joten sille piti tehdä uusi ositus. Sitä varten tarvitsin microSD-kortinlukijan.

Halvin olisi ollut tämä Fuj:Techin lukija, mutta sitä ei ollut enää saatavilla. Haiskahti siltä, että tuote oli liian halpa jotta sitä kannattaisi myydä. Jälleen yksi ongelma jota ei olisi kommunismissa. Lopulta ostin 5 euron microSD-kortti + adapteri-setin, kortti oli aivan turha koska minulla oli isompi sellainen ennestään. Adapterin avulla vanhan kortin ositus onnistui gpartedissa, ei kuitenkaan ilman vanhan osituksen poistamista kokonaan. Alustin puolet microSD-kortista FAT32-ositukseen valokuvia varten, ja puolet Ext4-ositukseen sovelluksia varten.

Roottausohjeita Samsungia varten löytyi pitkä lista, ja yritin punnita niiden väliltä käyttäen kriteereinä helppoutta ja tietoturvaa. Selattuani hetken äärimmäisen sekavia linux-ohjeita päädyin priorisoimaan ensimmäistä. Luotto puhelimen tietoturvaan on joka tapauksessa matala joten en säilytä siinä mitään tärkeää.

Ensiksi yritin roottausta Kingorootin avulla, vaikka netissä peloteltiin sen lähettävän puhelimen IMEI-koodin ja mahdollisesti muitakin tietoja lupia pyytelemättä johonkin Kiinaan. Jos olisin Mossad ja suunnittelisin uutta stuxnettiä, sen levitys ilmaisten roottausohjlemistojen avulla olisi hyvä vaihtoehto. Päätin antaa Kiinan ulkomaantiedustelulle mahdollisuuden. Tätä varten piti bootata windows-ositukseen. Olen käyttänyt linuxia n. vuodesta 2005 (aluksi Debiania, viimeiset 3v Ubuntua) ja mutta edelleen neljäsosa kovalevystäni on varattu windowsille tällaisia tilanteita varten. Edellisen kerran oli avannut windowsin ilmeisesti lokakuussa 2014.

Heti ensimmäisten viiden minuutin aikana windows muistutti raivostuttavuudestaan takeltelemalla puhelimen ajureiden löytämisen kanssa (linux pesee windowsin nykyään 6-0 mitä tulee periferiaan) ja asentamalla pyytämättä päivityksiä. Ymmärrän miksi ihmiset käyttävät mäkkejä, mutta vaikeaa ymmärtää miksi kukaan käyttäisi windowsia vuonna 2016.

Kingoroot kuitenkin hyytyi asennusvaiheessa, One Click Root osoittautui tyyriiksi ohjelmaksi ja Towelroot ei tukenut puhelinmalliani. Klikkailin huoletta auki .exe-tiedostoja, katselin mainoksia ja seikkailin epämääräisen adwaren maailmassa, joka olin viimeksi vieraillut joskus00-luvun alkuvuosina. Tuntui kun olisi palannut keskiajalle linuxin täysautomaattisesta luxuskommunismista.

Lopulta meni hermot ja uskallus epämääräisten windows-sovellusten käyttämiseen, ja päätin jatkaa linuxin puolella.

Asensin Samsungilta (epämääräisten tietolähteiden mukaan) vuotaneen Odin-protokollan takaisinmallinnetun ja avoimen version Heimdallin. Jostain syystä Heimdallin toimintalogiikka ja valikot ovat jotain aivan muuta kuin Odinisa, eikä mistään löytynyt rautalangasta väännettyjä oppaita siitä miten sitä pitäisi käyttää. Avoimen koodin perinteiden mukaan minun olisi ilmeisesti pitänyt päätellä se lähdekoodin perusteella. Siispä päädyin kokeilemaan alkuperäistä Odinia, koska sille löytyi kaikista simppeleimmät ohjeet. Tämän ohjeen tekijä ei todellakaan vaikuttanut miltään tietotekniikkavelholta, jos hän pystyisi siihen, pystyisin minäkin.

Rootaus sujui ohjeiden mukaan kun vihdoinkin sain windowsin ajurit skulaamaan, mutta sen jälkeen puhelimessani ei ollut lainkaan vapaata muistia, se oli tehdasmoodissa (factory mode, eli koko näytön peitti musta neliö jossa oli puhelimen parametreja rumalla keltaisella tekstillä) ja sillä ei pystynyt soittamaan eikä ottamaan vastaan puheluita. Suurin osa ohjeista factory moden poistamiseen edellytti tekstieditorin tai terminaalin asentamista, mikä oli mahdotonta koska puhelimessa ei ollut lainkaan tilaa. Lopulta sain factory moden käännettyä pois adb shellin avulla näiden ohjeiden avulla. Se oli jännää, koska en ole koskaan ennen editoinut tiedostoja suoraan shellin kautta ilman mitään tekstieditoria. Kävi kuitenkin ilmi että puhelimen asetukset resetoituvat aina sen bootatessa, joten moodi meni samantien takaisin päälle. 

En enää keksinyt muita vaihtoehtoja kuin mennä recovery modeen jotta puhelin palautuisi edes alkuperäiseen, Samsungin tarkoituksella rikkomaan olomuotoon. Valitsin recovery moodissa ”wipe cache partition”, ja palautus onnistui, mutta hämmästyttävällä tavalla — puhelin oli kuin entisensä mutta rootattu. Mystisellä tavalla vanhat ja uudet asetukset olivat yhdistyneet optimaalilla tavalla. Veikkaan että ongelmat johtuivat kryptatusta muistista, ja recovery palautti alkuperäisen boottausmekanismi mutta ei poistanut uusia asennettuja ohjelmia. Tai jotain. Tapahtumaketjulla ei ole mitään järkevää selitystä, joten ei kannata luottaa siihen että sen toistaminen onnistuisi keneltäkään. 

Nyt pääsin vihdoin siirtämään ohjelmia Link2SD:n avulla muistikortille. Jostain syystä valmistajalle ei kelvannut rahani, enkä onnistunut asentamaan maksullista 2 dollarin hintaista versiota jonka avulla myös ohjelman datan voisi siirtää muistikortille. Maksuttoman versionkin avulla sain kuitenkin vapautettua noin 500 megaa muistikortilta, tämän avulla valmistajan rikkomasta puhelimesta tuli minulle aivan riittävän hyvä.

Kaikkeen tähän meni alle 2 vuorokautta elämästäni. En tiedä oliko se järkevää ajankäyttöä, mutta kaiken kärsimyksen jälkeen olo oli kuin voittajalla.

Antti Rautiainen

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Sinälläänhän mikään ohjelma ei välitä, missä kansiossa asustaa. Käytännössä syynä lienee vain tekijöiden laiskuus eli polut on tallennettu sovelluksessa kiinteästi.Toki voi tehdä omat linkitykset.

Ole onnellinen ettei ole Lumia. 4gt Lumiassa järjestelmä vie 3gt ja niihin tiedostoihin ei voi koskea mitenkään. =)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Ai sinäkin törmäsit Samsungin muistikusetukseen. Itsellänikin on Samsung Galaxy XCover 2, joskin siinä on muistaakseni vain giga muistia. Olisiko sinulla jokin vähän uudempi malli.

Joka tapauksessa, tuohon gigaan mahtuu parikymmentä sovellusta ja kun yksi niistä on merikorttiohjelma, ei muistia riitä kuin hyvin pieneen settiin tärkeimpiä sovelluksia. No, se merikorttiohjelma ja muutama muuta. Ongelmaa on pahentanut se, että Googlen Play-kauppa on halunnut jatkuvasti pakkoasentaa mitä ihmeellisimpiä tarpeettomia sovelluksia, mitä ei voi estää.

Gigan tai neljänkin muistirajoitus on tänä päivänä niin pieni, että se vaikuttaa selvästi tarkoitukselliselta, jolla pyritään vanhentamaan puhelin nopeasti tai estämään "sporttipuhelimen" käyttö ainoana, pääasiallisena puhelimena.

Se, ettei sovelluksia voi asentaa muistikortille, saattaa kyllä olla kyseisen Android-version rajoitus, ei Samsungin, en ole tuosta kyllä varma.

Itse tuon kusetuksen johdosta päätin olla enää ostamatta mitään Samsungin tuotteita. Tosin uudempikin puhelimeni, Sony Xperia 2, vaikuttaa perustuvan markkinointikusetukseen vedenpitävyydestään. Sentään vaihtoivat sen ekasta kastumisesta aiheutuneen kärähtämisen jälkeen, mutta en nyt näkisi, että vedenpitävyys tarkoittaa että puhelin vaihdetaan uuteen.

Tämän blogin suosituimmat